top of page
background.jpg

Onze missie

270 000 ton verspilde groenten en fruit 

dat zijn 730 Airbus A380-vliegtuigen

Zoveel wordt er elk jaar in België verspild, omdat de landbouw(st)ers de producten die niet voldoen aan de strenge, door de industrie opgelegde esthetische normen niet kunnen verkopen.

 

Dat is de trieste werkelijkheid: misvormde, gedeukte, lelijke, gekneusde, onregelmatig gevormde, te grote of te kleine groenten en fruit worden weggegooid. 

 

Maar in onze ogen zijn ze perfect.

Zo groot is het aandeel van onverkochte producten. Als we niets ondernemen, verdwijnt elk jaar 30% van de oogst in de vuilnisbak. 

 

Onverkochte groenten redden, betekent ook onze lokale landbouw(st)ers steunen en de vicieuze cirkel omvormen tot een deugdzame cirkel van solidariteit.

30% van het inkomen van de boeren en boerinnen

Onze waarden

Op lange termijn

Dalf is een project dat elke betrokken partij als essentieel beschouwt voor een samenwerking op lange termijn.

Eerlijke vergoeding

We willen alle spelers vergoeden voor hun juiste waarde, van producent tot handelaar, zonder gevolgen voor de consument.

Transparantie

Communicatie, ingrediënten, productieprocessen: geen geheimen.

Banden smeden

Tussen de landbouw(st)ers, de verwerkers en de consumenten.

Creativiteit en innovatie

Bij het ontwikkelen van de recepten en het productaanbod, de verwerkingsprocessen, de verpakking van de producten en de logistiek

Circulariteit en duurzaamheid

Van het veld tot op het bord (en niet in de vuilnisbak): lokale grondstoffen gebruiken en optimaal benutten, een geïntegreerde waardeketen, een lange levensduur en ecologisch ontwerp.

Ons verhaal

Februari 2022. Sophie ontdekt hoe absurd de esthetische normen voor voeding wel zijn. Ze is verontwaardigd door zoveel verspilling aan de bron en die vaststelling blijft door haar hoofd spelen.

Verontwaardigd

Sophie wil in elk geval niet machteloos blijven toezien: ze besluit in actie te komen. Haar doel? Aantonen dat waarde (van voedsel) niet berust op uiterlijk maar op inhoud. 

 

Een mantra dat geldt voor voeding, en ook op veel andere terreinen.

Als foutjes een troef worden

Die groenten en fruit die voor de vuilnisbak bestemd zijn, vertellen het verhaal van de Belgische landbouw(st)ers en hun vakkennis.
 

Zij nodigen ons uit om opnieuw aandacht te hebben voor de kwaliteit en de herkomst van onze voeding, en ook voor de ecologische, sociale en maatschappelijke impact van onze dagelijkse keuzes.
 

Met Dalf heeft Sophie zich tot opdracht gesteld om onverkochte landbouwproducten een tweede kans te geven en daarvoor heeft ze een duurzaam, verantwoord en innovatief bedrijfsmodel ontwikkeld. 

 

Van veld tot bord.


🌈Du début à la faim

Een geëngageerd uitgangspunt

background.jpg

Onze engagementen

Ondersteunen

De lokale landbouw(st)ers

Tegengaan

Voedselverspilling

Promoten

Gezonde en verantwoorde voeding

bottom of page